urška zupan

Urška Zupan (1997) je svojo glasbeno pot pričela pri prof. Jožetu Kregarju na glasbeni šoli KGBL. Šolanje je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, v razredu prof. Dušana Sodje, vzporedno pa se je izobraževala tudi na Gimnaziji Bežigrad. Leta 2020 je opravila je na univerziteti Mozarteum v Salzburgu z odliko opravila dodiplomski študij v razredu prof. Wenzla Fuchsa, solo klarinetista Orkestra berlinske filharmonije. Podiplomski študij trenutno zaključuje na Akademiji za glasbo v Baslu pri Prof. Francoisu Bendi.

Od leta 2022 je članica slovitega mladinskega orkestra Gustav Mahler, redno pa sodeluje z mnogimi drugimi simfoničnimi in komornimi orkestri, kot so Simfonični orkester slovenske filharmonije, Komorni orkester Mantova, Academia Ars Musicae, Sinfonie Orchester Berlin, Mladinski orkester NOVA, orkester Leonore. Po uspešno opravljeni avdiciji, je letos postala solo-klarinetistka v orkestru Stadtsteather Bremerhaven.

Dodatno se izobražuje na mojstrskih tečajih pri domačih in tujih klarinetistih, kot so Mate Bekavac, Jože Kotar in Aljaž Beguš, Charles Neidich, Paolo Beltramini, Bence Szepesi, Massimiliano Miani, Pascal Moraguez, Calogero Palermo, Davide Lattuada, Andreas Schablas, Rupert Fankhauser, Helmut Hoedl, Wolfgang Kornberger, Hubert Salmhofer.